Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΕΝΩΣΗΣ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
Tης ένωσης, που εδρεύει στην Τρίπολη, Αρκαδίας, με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ    ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ    ΙΑΤΡΩΝ    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΙΔΡΥΣΗ- ΕΠΩΝΥΜΙΑ - ΕΔΡΑ - ΣΚΟΠΟΣ - ΜΕΣΑ - ΠΟΡΟΙ
ΆΆρθρο 1° ΙΔΡΥΣΗ
Ιδρύεται ένωση των εργαστηριακών ιατρών, που έχουν ως επαγγελματική έδρα οπουδήποτε στην περιφέρεια Πελοποννήσου με την    επωνυμία    «ΕΝΩΣΗ    ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ    ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ», με έδρα την πόλη της Τρίπολης της δημοτικής ενότητας Τριπόλεως του Δήμου Τριπόλεως του Νομού Αρκαδίας και συγκεκριμένα τα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας επί της οδού Φιλελλήνων στον αριθμό 34.

ΆΆρθρο 2° ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της ένωσης είναι:
♦ Η συσσωμάτωση των μελών και η με τη συνεργασία, αλληλεγγύη, συναδέλφωση, κοινές ενέργειες και προσπάθειες αυτών, μελέτη, προστασία, διεκδίκηση και προαγωγή των επαγγελματικών, οικονομικών και κοινωνικοασφαλιστικών συμφερόντων τους και η ανύψωση του
ηθικού, βιοτικού, πνευματικού, μορφωτικού, επαγγελματικού και πολιτιστικού τους επιπέδου, όπως και η ψυχαγωγία και προάσπιση των ελευθέρων    και    δημοκρατικών    θεσμών    και    κατοχύρωση    των επαγγελματικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των μελών της ένωσης.
Η παροχή κάθε δυνατής υποστήριξης στα μέλη της. Η διαφώτιση της κοινής γνώμης πάνω στα προβλήματα των μελών ως επίσης και η έρευνα, η μελέτη και η επίλυση των προβλημάτων στους τομείς και τις ειδικότητες της ιατρικής επιστήμης, που αφορούν τα μέλη της ένωσης. Η συμβολή στην πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη. Η ενημέρωση και ενεργοποίηση των μελών πάνω σε επαγγελματικά προβλήματα, επιστημονικά, κοινωνικά κ.α. Η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και εκδηλώσεων επιστημονικών, φιλανθρωπικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών, κλπ. Η καλλιέργεια και ανάπτυξη καλών σχέσεων και συνεργασίας με όλους τους ανάλογους συλλόγους της επικράτειας ως επίσης και με επιστημονικούς, πνευματικούς οργανισμούς, οργανώσεις και γενικά κάθε φορέα ελληνικό, ξένο ή διεθνή. Η κατοχύρωση ελεύθερης ανταλλαγής επιστημονικών πληροφοριών και ελεύθερης διακίνησης κοινωνικών, πολιτικών και φιλοσοφικών ιδεών.
ΆΆρθρο 3° ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Μέσα για την πραγματοποίηση των σκοπών της ένωσης είναι:
Η ανάπτυξη κάθε είδους συνδικαλιστικής, μορφωτικής, πολιτιστικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας, διαλέξεις, σεμινάρια, εκδόσεις εντύπων, ψυχαγωγικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκδρομές, προβολή ταινιών, ίδρυση βιβλιοθηκών, εντευκτηρίων, αναγνωστηρίων, λεσχών κ.λ.π
Ο συντονισμός των δραστηριοτήτων της ένωσης με διαρκή επαφή των μελών με λοιπούς φορείς και με την ανάπτυξη στενών δεσμών αλληλεγγύης και συναδελφώσεως μεταξύ των μελών. Η συγκρότηση ομάδων εργασίας, εισηγητικών, επιστημονικών επιτροπών, επιτροπών μελετών και τεχνικών επιτροπών.
Η με κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέτρο προς επιτέλεση του επιδιωκόμενου σκοπού πραγματοποίηση διαβημάτων στις δημόσιες αρχές και υπηρεσίες, απεργίες κ.λ.π Με τον καταρτισμό και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή οιασδήποτε μορφής συμβάσεως εργασίας με δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς καθώς και με την συμμετοχή της στις διαιτητικές ρυθμίσεις των συλλογικών διαφορών εργασίας κατά τις σχετικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.
ΆΆρθρο 4° ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Πόροι της ΈΈνωσης είναι:
Οι ετήσιες τακτικές εισφορές, τα δικαιώματα εγγραφής των μελών, κρατικές επιχορηγήσεις, επιχορηγήσεις οργανισμών, έρανοι, κληρονομιές, έκτακτες εισφορές, πρόσοδοι από τα περιουσιακά στοιχεία και κάθε άλλο έσοδο από νόμιμη αιτία, και οποιαδήποτε έσοδα προέρχονται από δραστηριότητες της ένωσης, που είναι σύμφωνες με το σκοπό αυτής και
που καθορίζονται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Απαγορεύονται δωρεές υπό όρους.
Κάθε μέλος της ένωσης έχει υποχρέωση να καταβάλει στο ταμείο αυτής: α) τριάντα (30,00) Ευρώ για εγγραφή του και β) είκοσι (20,00) Ευρώ για ετήσια συνδρομή του. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης μετά από πρόταση του Δ.Σ. είναι δυνατό να αυξάνεται ή να μειώνεται το ποσό της εγγραφής και εισφοράς.
Τα μετρητά της ένωσης κατατίθενται στο όνομα της ένωσης σε Τράπεζα ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα, με φροντίδα του Ταμία. Ο Ταμίας μπορεί να έχει στα χέρια της μέχρι 300,00 Ευρώ, για τις τρέχουσες ανάγκες της ένωσης. Για να γίνει οποιαδήποτε ανάληψη χρημάτων χρειάζεται απόφαση υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα και τον Ταμία.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β' ΜΕΛΗ, ΕΙΣΟΔΟΣ, ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ, ΑΠΟΒΟΛΗ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
ΆΆρθρο 5° ΜΕΛΗ Η ένωση αποτελείται από τακτικά και επίτιμα μέλη. Τακτικό μέλος μπορεί να γίνει μετά από αίτηση του, οιοσδήποτε εργαστηριακός ιατρός είτε ελευθεροεπαγγελματίας είτε συμβεβλημένος με ασφαλιστικό ταμείο είτε εγγεγραμμένος στο ταμείο ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Επίτιμα μέλη γίνονται μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, άτομα που προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες στην ένωση ή εργάσθηκαν για
τους ίδιους σκοπούς. Τα επίτιμα μέλη στερούνται του δικαιώματος ψήφου, εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
ΆΆρθρο 6°
ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ
Για να γίνει κάποιος εργαστηριακός ιατρός μέλος της ένωσης πρέπει να υποβάλλει έγγραφη αίτηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της. Η αίτηση εγγραφής εισάγεται στην πρώτη - από της υποβολής της - συνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου, το οποίο αποφασίζει για την εγγραφή ή όχι του αιτούντος. Σε περίπτωση αρνητικής αποφάσεως, μετά από αίτηση του αιτούντος, αποφασίζει η Γενική Συνέλευση των μελών, στην πρώτη μετά την αίτηση συνοδό της (τακτική ή έκτακτη) για την εγγραφή ή όχι.
ΆΆρθρο 7°
ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΕΛΩΝ
Κάθε μέλος της ένωσης έχει το δικαίωμα, μετά από έγγραφη δήλωση του προς το Διοικητικό Συμβούλιο, να αποχωρήσει οποτεδήποτε από την ένωση. Η περί αποχωρήσεως δήλωση πρέπει να γνωστοποιείται στο Διοικητικό Συμβούλιο, τρεις τουλάχιστον μήνες πριν τη λήξη του λογιστικού έτους και ισχύει για το τέλος αυτού.
ΆΆρθρο 8° ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ - ΑΠΟΒΟΛΗ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ
Κάθε μέλος, του οποίου οι δραστηριότητες είναι ενάντια στους σκοπούς της ένωσης ή εμποδίζει την εκτέλεση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και η συμπεριφορά του είναι ασυμβίβαστη με τους σκοπούς της ένωσης, δείχνει απεργοσπαστική στάση, δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων καθυστερεί συνδρομές περισσότερο από έξι (6) μήνες, υποβάλλεται στις παρακάτω πειθαρχικές κυρώσεις ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης του.
α) γραπτή επίπληξη, β) προσωρινή αποβολή μέχρι ένα χρόνο και γ) διαγραφή.
Διαγραφή μέλους από το Διοικητικό Συμβούλιο για να είναι έγκυρη πρέπει να εγκριθεί από την Γενική Συνέλευση. Οι ποινές επιβάλλονται ύστερα από πρόταση οποιουδήποτε μέλους, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, με πλειοψηφία 3/4 των παρόντων. Πρέπει να κοινοποιείται έγγραφη καταγγελία δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν στο Διοικητικό Συμβούλιο, που συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση. Το υπό κατηγορία μέλος οφείλει να απολογηθεί. Αν δεν παρουσιαστεί η ποινή επιβάλλεται και χωρίς απολογία.
Είναι δυνατή η ανάκληση της ποινής, που γίνεται με την ίδια διαδικασία. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ένωσης έχει δικαίωμα να παραγράφει οφειλές από συνδρομές μελών για χρονικό διάστημα, πού βρέθηκαν σε ανικανότητα διά εργασία πέρα από ένα μήνα.
ΆΆρθρο 9° ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ
Τα τακτικά μέλη της ένωσης έχουν το δικαίωμα να μετέχουν στη Γενική Συνέλευση, να ψηφίζουν, να εκλέγουν τα όργανα της ένωσης και να εκλέγονται σε αυτά, εφ' όσον έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς την ένωση, να προτείνουν οτιδήποτε κρίνουν ότι συντελεί στην επίτευξη των σκοπών της ένωσης με έγγραφη ή προφορική πρόταση τους προς τα όργανα της διοίκησης, που είναι υποχρεωμένα να απαντήσουν στην πρόταση. ΈΈχουν το δικαίωμα του λόγου και της κριτικής και του ελέγχου στις Γενικές συνελεύσεις. Επίσης τα τακτικά μέλη έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τις πράξεις του Διοικητικού Συμβουλίου, να διαβάζουν τα πρακτικά, να ενημερώνονται για τα οικονομικά της ένωσης και να υποβάλουν κάθε είδους υπομνήματα ή προτάσεις στη Γενική Συνέλευση.
ΆΆρθρο 10° ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ
Τα τακτικά μέλη της ένωσης έχουν υποχρέωση να παίρνουν μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις και τις άλλες εκδηλώσεις της ένωσης, να πληρώνουν μέσα στις κανονικές προθεσμίες τις εισφορές και συνδρομές τους, να συμμορφώνονται προς τις διατάξεις του καταστατικού της ένωσης, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την πραγματοποίηση των σκοπών της ένωσης και να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα, που αντιστρατεύεται τους σκοπούς της.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ' ΟΡΓΑΝΑ, ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΑΠΑΡΤΙΑ
ΆΆρθρο 11ο ΟΡΓΑΝΑ ΌΌργανα της ένωσης είναι: α) Η Γενική Συνέλευση, β) Το Διοικητικό Συμβούλιο και γ) Η Ελεγκτική Επιτροπή.
ΆΆρθρο 12ο ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ - ΣΥΓΚΛΗΣΗ -ΑΠΑΡΤΙΑ Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο της ένωσης και αποφασίζει για κάθε θέμα, που δεν έχει ανατεθεί από το νόμο και το παρόν καταστατικό σε άλλα όργανα. Αποφασίζει και για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, κανονικά υπαγόμενο στην αρμοδιότητα άλλου οργάνου, που θα υπαχθεί σε αυτήν μετά από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των μελών της. Η Γενική Συνέλευση ασκεί την εποπτεία και τον έλεγχο στα άλλα όργανα. Η Γενική Συνέλευση αποκλειστική αρμοδιότητα έχει:
α) Να κρίνει τον απολογισμό του απερχομένου Διοικητικού Συμβουλίου. β) Να εκλέγει τα μέλη της Εφορευτικής και της Ελεγκτικής Επιτροπής. γ) Να αποφασίζει για την έγκριση του προϋπολογισμού και του ισολογισμού και να κρίνει για την απαλλαγή ή όχι του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής.
δ) Να αποφασίζει για την τροποποίηση του καταστατικού. ε) Να αποφασίζει για τη διάλυση της ένωσης. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία [το 1/2 συν ένας] των παρόντων μελών εκτός των
περιπτώσεων των άρθρων 99 και 100 Α.Κ. Οι ψηφοφορίες, που αναφέρονται σε εκλογές συλλογικών οργάνων, θέματα εμπιστοσύνης προς την διοίκηση, έγκριση λογοδοσίας, προσωπικά εν γένει ζητήματα και κήρυξη απεργίας διεξάγονται μυστικά ειδάλλως είναι άκυρες. Οι ψηφοφορίες για άλλα θέματα γίνονται διά ανατάσεως της χειρός ουδέποτε όμως δια βοής.
Κάθε χρόνο συγκαλείται μία (1) τακτική Γενική Συνέλευση στο πρώτο 15ημερο του Φεβρουαρίου. Στην τακτική Γενική Συνέλευση του Φεβρουαρίου γίνεται ενημέρωση των μελών της ένωσης για τις εργασίες αυτής και συζητούνται επίκαιρα θέματα: α) Ανακοινώνεται η έκθεση πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου του παρελθόντος έτους, β) υποβάλλεται για έγκριση ο απολογισμός και η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής γ) γίνεται η κατάθεση και η έγκριση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.
Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, που την προκηρύσσει 15 ημέρες τουλάχιστον πριν την διεξαγωγή της. Η πρόσκληση με τις υπογραφές του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα αναρτάται σε εμφανές σημείο στα γραφεία της ένωσης και πρέπει οπωσδήποτε να καθορίζει τόπο, χρόνο και θέματα για συζήτηση.
Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία με την παρουσία του 1/3 των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών της. Στην περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας διενεργείται νέα Γενική Συνέλευση μετά από μία εβδομάδα στον ίδιο τόπο και την ίδια ώρα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων. Το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να εκδώσει αμέσως σχετική ανακοίνωση.
Απαγορεύεται η συμμετοχή στις συνελεύσεις και στις ψηφοφορίες με οποιουδήποτε είδους εξουσιοδότηση. Η Γενική Συνέλευση συζητά και αποφασίζει μόνον πάνω στα θέματα της
ημερησίας διατάξεως. Κάθε άλλο θέμα πού δεν γράφεται στην ημερήσια διάταξη τίθεται υπόψιν της Γενικής Συνελεύσεως και αποφασίζεται αν θα συζητηθεί η όχι. Στις Γενικές Συνελεύσεις προεδρεύει προσωρινά ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι να διαπιστωθεί απαρτία και μετά εκλέγεται με ανάταση των χεριών ο Πρόεδρος της Γενικής Συνελεύσεως, που δεν μπορούν να είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης διευθύνει τις εργασίες αυτής και ο γραμματέας επιμελείται της σύνταξης και καθαρογραφής των πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης, τα οποία υπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο.
ΆΆρθρο 13ο ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΈΈκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλείται για σοβαρά θέματα της ένωσης με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ή τουλάχιστον τριών μελών του ή αν το Διοικητικό Συμβούλιο αδρανεί ή αρνείται, με έγγραφη αίτηση του 1/7 των μελών της ένωσης ή της Ελεγκτικής Επιτροπής. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο μέσα σε επτά (7) ημέρες το αργότερο από την υποβολή της αίτησης να συγκαλέσει την έκτακτη Γενική Συνέλευση.
Η πρόσκληση ή αίτηση πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Η έκτακτη Γενική Συνέλευση προκηρύσσεται τέσσερις (4) τουλάχιστον μέρες πριν την διεξαγωγή της και διεξάγεται άσχετα από απαρτία.
Στην ειδική περίπτωση παραίτησης ή έλλειψης του Διοικητικού Συμβουλίου και δέκα (10) μόνο μέλη του σωματείου μπορούν να
συγκαλέσουν έκτακτη Γενική Συνέλευση με σκοπό να εκλέξει Διοικούσα Επιτροπή και ενδεχομένως να προκηρύξει εκλογές. Στην περίπτωση που το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να παραιτηθεί σαν σώμα, υποχρεούται προηγούμενα να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση και να θέσει σε αυτή το θέμα της παραιτήσεως. Αν δεν το κάνει αυτό η έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλείται με τον παραπάνω τρόπο.
Η καταστατική Γενική Συνέλευση μπορεί να είναι τακτική ή έκτακτη τόσο για την τροποποίηση των διατάξεων όσο και για τη διάλυση του σωματείου, απαιτείται όμως παρουσία του μισού τουλάχιστον αριθμού των μελών του συλλόγου και πλειοψηφία 3/4 των παρόντων.
Η Γενική Συνέλευση είναι η μόνη, που αποφασίζει για την κήρυξη απεργίας η στάση εργασίας η άλλης μορφής συνδικαλιστική ενέργεια με την αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία, που απαιτεί ο νόμος. Ομοίως η Γενική Συνέλευση είναι η μόνη, που αποφασίζει για τη λήξη της απεργίας.
ΆΆρθρο 14ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ - ΑΠΑΡΤΙΑ Η ένωση διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, που εκλέγεται όπως προβλέπεται. Ο αριθμός των μελών καθορίζεται σε πέντε (5). Η θητεία του είναι τριετής. Το νεοεκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο συνέρχεται υποχρεωτικά εντός οκτώ (8) ημερών από της εκλογής του υπό την προεδρία εκείνου, που πήρε τις περισσότερες ψήφους (σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση) και εκλέγει με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών του τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, τον Ειδικό Γραμματέα και τον Ταμία.
Στο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο της ένωσης θα εκλέγεται, εφόσον υπάρχουν σχετικές υποψηφιότητες, υποχρεωτικά μόνο ένας ακτινολόγος ή    ακτινοδιαγνώστης    ενώ    οι    υπόλοιπες    τέσσερις    θέσεις    θα καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από μικροβιολόγους ή βιοπαθολόγους. Αυτός που πήρε τις περισσότερες ψήφους καλεί στην ίδια συνεδρίαση και το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο να παραδώσει στο νέο τα κλειδιά, τις σφραγίδες, το αρχείο και την περιουσία της ένωσης με πρωτόκολλο παραλαβής, που υπογράφεται και από τα δύο προεδρεία.
Το εκλογικό υλικό φυλάσσεται μέσα στα γραφεία της ένωσης σε ιδιαίτερο χώρο με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου για 15 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο μπορεί να υποβληθεί ένσταση στο αρμόδιο δικαστήριο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά μία φορά κάθε μήνα. Συγκαλείται από τον Πρόεδρο ή τρία μέλη με κοινοποίηση τουλάχιστον 24 ώρες πριν και με αναφορά του χώρου, χρόνου και του θέματος.
Για να συνεδριάσει εγκύρως το Διοικητικό Συμβούλιο απαιτείται απαρτία του 1/2 συν ενός των μελών του. Αν δεν επιτευχθεί αυτή η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται με την ίδια απαρτία σε 2 ημέρες. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει έκτακτα κάθε φορά, που το καλεί ο Πρόεδρος ή το 1/3 των μελών του. Κάθε μέλος μπορεί να προτείνει θέματα για συζήτηση. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές, εκτός αν το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίσει άλλως μετά από πρόταση μέλους του. Τα μέλη της ένωσης, που παρίστανται δεν έχουν δικαίωμα ψήφου βέβαια, αλλά έχουν δικαίωμα λόγου, αν το επιτρέψει το Διοικητικό Συμβούλιο. Σε περίπτωση που οι παριστάμενοι διαταράσσουν την τάξη ο Πρόεδρος μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να αποβάλει αυτούς που ενοχλούν.
Οι αποφάσεις παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, με φανερή ψηφοφορία, εκτός αν πρόκειται για θέμα προσωπικό και ζητηθεί από το 1/3 των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Αποφάσεις που παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των μελών αναθεωρούνται μόνο με απόφαση που λαμβάνεται με πλειοψηφία 2/3. Αποφάσεις που παίρνονται με ομοφωνία αναθεωρούνται με απόφαση ομόφωνη. ΌΌλες οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου αναθεωρούνται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, που απουσιάζει αδικαιολόγητα για 3 συνεχείς ή 5 μη συνεχείς συνεδριάσεις θεωρείται ότι έχει παραιτηθεί. Σε περίπτωση, που αποχωρήσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, αναπληρώνεται από το πρώτο αναπληρωματικό μέλος. Σε περίπτωση παραίτησης ή εξάντλησης και των αναπληρωματικών η θέση παραμένει κενή και το Διοικητικό Συμβούλιο λειτουργεί εγκύρως με κενό μέχρι και το 1/3 των θέσεων του. Αν οι κενές θέσεις υπερβούν τον αριθμό αυτό συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση για εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο παύεται, προ της λήξης της θητείας του, με απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως, που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Ειδικά σε αυτή την περίπτωση απαιτείται απαρτία του 1/2 των μελών της ένωσης.
ΆΆρθρο 15ο ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ - ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ Ο Πρόεδρος διευθύνει τις τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις του
Διοικητικού Συμβουλίου, αντιπροσωπεύει την ένωση σε κάθε αρχή και γενικά φροντίζει για την εκπλήρωση των σκοπών της ένωσης και τον συντονισμό της δράσης της. Υπογράφει κάθε έγγραφο που έχει σχέση με την ένωση (αλληλογραφία κ.λ.π).
Δεν επιτρέπεται σε κανένα μέλος της ένωσης να εκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου για περισσότερο από δύο συνεχόμενες θητείες.
Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον Πρόεδρο, όταν αυτός εμποδίζεται ή απουσιάζει σε όλα του τα καθήκοντα και συνεργάζεται με αυτόν στην εκτέλεση των αποφάσεων της ένωσης.
Ο Γενικός Γραμματέας ενημερώνει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, κρατάει τα πρακτικά των συνεδριάσεων, τα οποία υποχρεούνται να υπογράφουν τα παρόντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου όταν λείπει ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος, συνυπογράφει κάθε έγγραφο μαζί με τον Πρόεδρο, έχει την ευθύνη των βιβλίων της ένωσης πλην του Ταμείου και φυλάει την σφραγίδα της ένωσης.
Ο Ταμίας έχει την ευθύνη του ταμείου της ένωσης και ελέγχεται από την Ελεγκτική Επιτροπή για την καλή διαχείριση της περιουσίας της ένωσης.
Ο Ειδικός Γραμματέας αναπληρώνει τον Γενικό Γραμματέα, όταν αυτός εμποδίζεται ή απουσιάζει σε όλα του τα καθήκοντα και βοηθάει στην τήρηση των πρακτικών.
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να καθαιρεθεί, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης μόνο και με απόλυτη πλειοψηφία των
παρόντων, για παράβαση των καθηκόντων του. Την πρόταση μομφής μπορεί να την κάνει το 1/10 των μελών της ένωσης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ' ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΆΆρθρο 16ο ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η εκλογή διεξάγεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και μυστική ψηφοφορία, παρουσία της Εφορευτικής Επιτροπής. Εκλέγονται τα μέλη, που πλειοψηφούν σε σταυρούς προτιμήσεως. Κάθε μέλος μπορεί να θέτει έως πέντε (5) σταυρούς προτιμήσεως από το σύνολο των υποψηφίων για το Διοικητικό Συμβούλιο και έως τρεις (3) σταυρούς προτιμήσεως για τους υποψήφιους της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Οι υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές τρεις (3) ημέρες πριν την ημέρα της ψηφοφορίας με αίτηση στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
ΌΌλο το εκλογικό υλικό, μετά το τέλος των εκλογών, παραδίδεται από την Εφορευτική Επιτροπή στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο και φυλάσσεται μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων, κατά των αρχαιρεσιών στο αρμόδιο Δικαστήριο.
ΆΆρθρο 17ο ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Η Ελεγκτική Επιτροπή αποτελείται από 3 τακτικά και 2 αναπληρωματικά μέλη. Εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση του Φεβρουαρίου για τριετή θητεία με καθήκον την άσκηση ταμειακού και διαχειριστικού ελέγχου του
Διοικητικού Συμβουλίου και υποβολή σχετικής έκθεσης στην επόμενη τακτική Γενική Συνέλευση ή σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, αν αυτή το κρίνει απαραίτητο ή αν ζητηθεί. Τα μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο.
ΆΆρθρο 18ο ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Οι αρχαιρεσίες για το Διοικητικό Συμβούλιο διεξάγονται κάθε τρία (3) χρόνια στην τακτική Γενική Συνέλευση του Φεβρουαρίου, με τη μέριμνα 5μελούς Εφορευτικής Επιτροπής, που εκλέγεται από την τακτική Γενική Συνέλευση και της οποίας προεδρεύει ο εκλεγμένος από τα μέλη της Πρόεδρος. Εκλέγονται επίσης και 3 αναπληρωματικά μέλη.
Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο. Η Εφορευτική Επιτροπή, τρεις (3) ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών ανακοινώνει τον εκλογικό κατάλογο, που περιλαμβάνει τα μέχρι και την προηγούμενη ημέρα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη. Η Εφορευτική Επιτροπή μεριμνά για την έκδοση επαρκών ψηφοδελτίων, για την καταλληλότητα της κάλπης και γενικά για κάθε σχετικό με τις αρχαιρεσίες.
Η Εφορευτική Επιτροπή δύο (2) πλήρεις μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, ανακοινώνει επίσημα τους καταλόγους των υποψηφίων, που έχουν υποβάλλει αίτηση υποψηφιότητας μέχρι και την προηγούμενη ημέρα. Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη της ένωσης, εκτός από τα παραπάνω εξαιρούμενα. Την ημέρα της ψηφοφορίας, που είναι μυστική, η Εφορευτική Επιτροπή παραλαμβάνει την κάλπη, ελέγχει αν είναι κενή, τη σφραγίζει και στη συνέχεια ο
Πρόεδρός της κηρύσσει την έναρξη της ψηφοφορίας, στις 10.00 π.μ. Η ψηφοφορία διαρκεί μέχρι τις 6:00 μ.μ. και γίνεται πάντα ημέρα Κυριακή. Μπορούν να παραβρίσκονται και να παρακολουθούν οι υποψήφιοι ή γραπτώς ορισμένοι αντιπρόσωποι τους. Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας η Εφορευτική Επιτροπή διενεργεί τη διαλογή των ψήφων και ανακοινώνει τα αποτελέσματα. Η διαλογή γίνεται μπροστά σε όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. Ενστάσεις υποβάλλονται σε όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Η Εφορευτική Επιτροπή συνεδριάζει αμέσως και ανακοινώνει την απόφαση. Ακολουθεί η καταμέτρηση των ψήφων, που πήρε κάθε υποψήφιος και τέλος γίνεται η ανακήρυξη των υποψηφίων, που εκλέχθηκαν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε' ΣΦΡΑΓΙΔΑ, ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΆΆρθρο 19ο ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Η    ένωση    έχει    σφραγίδα    κυκλική    με    τις    λέξεις    ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ στην περιφέρεια και στο κέντρο την κεφαλή της Υγείας και την ένδειξη του έτους ιδρύσεώς της.
ΆΆρθρο 20ο ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Η ένωση γίνεται μέλος Ομοσπονδίας ή άλλης ένωσης σε εθνικό επίπεδο εφόσον το αποφασίσει η Γενική Συνέλευση. Σε περίπτωση διάλυσης της ένωσης για την τύχη της περιουσίας της αποφασίζει η Γενική Συνέλευση.
ΌΌλα τα μέλη έχουν καθήκον να εργάζονται για την ευόδωση των σκοπών της ένωσης και δικαιούνται να απαιτήσουν την τήρηση του καταστατικού.
Για να γίνει τροποποίηση του καταστατικού απαιτείται, για μεν την απαρτία της Γενικής Συνέλευσης η παρουσία του ενός δευτέρου (1/2) των μελών, που έχουν δικαίωμα ψήφου και για την απόφαση, πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) των παρόντων μελών. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση αποφάσεως για διάλυση της ένωσης.
Η πρώτη, μετά την νόμιμη σύσταση της ένωσης, Γενική Συνέλευση των μελών θα γίνει με ευθύνη της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής και αφού τηρηθούν όλες οι διαδικασίες, που ορίζονται για σύγκλιση τακτικής Γενικής Συνέλευσης, το αργότερο μέσα σε δύο μήνες, από την δημοσίευση του παρόντος καταστατικού στο αρμόδιο Πρωτοδικείο, με μόνο θέμα ημερησίας διάταξης την εκλογή μελών Διοικητικού Συμβουλίου και Ε.Ε.
Η πρώτη Γενική Συνέλευση θα λάβει χώρα στην έδρα της ένωσης. Κάθε περίπτωση ή ζήτημα, που δεν προβλέπεται από το καταστατικό αυτό, ρυθμίζεται από τις Γενικές Συνελεύσεις ή από το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά παραχώρηση αρμοδιότητας από τη Γενική Συνέλευση και πάντα σύμφωνα με το νόμο και το πνεύμα του καταστατικού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει δικαίωμα να συντάσσει εσωτερικούς κανονισμούς, με τους οποίους θα ορίζονται λεπτομερώς, οι διαδικασίες, με τις οποίες θα διεξάγονται οι εργασίες της ένωσης. Οι εσωτερικοί κανονισμοί δεν ισχύουν πριν εγκριθούν από τη Γενική Συνέλευση και δεν μπορούν να τροποποιούν τις διατάξεις του καταστατικού τούτου.
Η ένωση είναι κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. ΆΆρθρο 21°
ΙΣΧΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ
Το καταστατικό αυτό αποτελείται από είκοσι ένα άρθρα, διαβάστηκε, συζητήθηκε και εγκρίθηκε κατά άρθρο και στο σύνολο του, από τα ιδρυτικά μέλη, και, υπεγράφη υπ' αυτών και θα ισχύει από τη δημοσίευση του στο αρμόδιο Πρωτοδικείο.
Τρίπολη, 15 Ιανουαριου 2012 ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: