Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΝΤΕΒΗΣ 8/10/2012


Συνάδελφοι

Γίναμε όλοι μάρτυρες μιας μεγάλης δοκιμασίας που οι εργαστηριακοί ιατροί βίωσαν το τελευταίο σαββατοκύριακο.
Όλη η ελλάδα έτοιμη να κάνει επίσχεση, οργανωμένη και αποφασισμένη να προχωρήσει για πρώτη φορά σε μιά εννιαία
με τους άλλους παρόχους απεργία υπό τη σκέπη ενός συντονιστικού οργάνου. Ξαφνικά το Σάββατο το πρωί δύο συνιστώσες του συντονιστικού οργάνου ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ και μια αλυσίδα διαγνωστικών κέντρων ανακοινώνουν ότι ύστερα από μεμονομένες συζητήσεις με τον Υπουργό Οικονομίας αναστέλλουν την επίσχεση.
Δεν θα ασχοληθώ με το περιεχόμενο των συζητήσεών τους μιας και δεν υπάρχει καμία γραπτή δέσμευση κανενός και για τίποτα. Θα επισημάνω όμως ότι κάποιοι δεν τήρησαν ούτε τα προσχήματα μπροστά στο ιδιαίτερο συμφέρον τους και εξέθεσαν ένα συντονιστικό όργανο που κακώς  σύρθηκε στην απόφαση αναστολής της επίσχεσης. Αντί το συντονιστικό να βγεί και να καταγγείλει δημόσια την συμπεριφορά κάποιων μελών του, αντί να τραβήξει μπροστά το δρόμο που είχε ανοίξει, έδωσε πίστωση χρόνου και ουσιαστικά φρέναρε τους συναδέλφους που είχαν ενημερώσει και που ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν την επίσχεση. Αυτού του είδους ο συνδικαλισμός κύριοι είναι της προηγούμενης δεκαετίας που τα προβλήματα λύνονταν στο σκοτάδι, χωρίς διαφάνεια και βέβαια υποτίμησαν την άποψη και τη θέληση του εργαζόμενου.
Η ΠΕΕΒΙ μετά από μια εξάωρη έκτακτη συνεδρίαση μην μπορώντας να καταπιεί τον αποκλεισμό της από την λήψη κάποιων αποφάσεων και θεωρώντας ότι οι συνάδελφοι ήταν έτοιμοι αποφάσισε να μην ακολουθήσει την αναστολή και να συνεχίσει το πρόγραμμα των επισχέσεων όπως είχε δεσμευτεί με την υπογραφή της στο συντονιστικό όργανο.
Τα μυνήματα στην ιστοσελίδα της ΠΟΣΙΠΥ έδειναν το στίγμα και την οργή που νιώσαμε όλοι μετά τις εξελίξεις του σαββάτου. 
Η διαφοροποίηση της κινητοποίησης σε επαρχία και μεγάλα κέντρα έγινε γιατί δεν μπορούσαμε να παραδώσουμε την τελευταία στιγμή τους συναδέλφους σε μια επίσχεση που δεν θα ήταν και οι άμεσοι ανταγωνιστές τους αλλά από την άλλη μεριά η έτοιμη και οργανωμένη επαρχία έπρεπε να αποδείξει ότι ελλάδα δεν είναι μόνο η αθήνα.
Το αδιέξοδο που βρεθήκαμε ήταν τεράστιο και ήταν από τη μια μεριά η διάσπαση του συντονιστικού και από την άλλη το πισωγύρισμα των υπολοίπων του συντονιστικού να αναστείλλουν την επίσχεση.
Κύριοι συνάδελφοι μπροστά στο να υποκύψουμε για μια ακόμη φορά σε ένα ψίχουλο διαλέξαμε μια δύσκολη και αμφιβόλου επιτυχίας αλλά σταθερή στις αρχές της, κινητοποίηση.
Ο κάθε συνάδελφος είναι ελεύθερος να κάνει η να μην κάνει επίσχεση.
Ο κάθε συνάδελφος ξέρει πόσο υπομονή αντέχει ακόμα.
Ο κάθε συνάδελφος μπορεί να κρίνει ποιός και πως τον εκπροσωπεί.
Εγώ προσωπικά δεν θα δεχθώ προφορικά ψίχουλα από κανέναν και δεν θα συστήσω στους συναδέλφους μου υπομονή για τα καινούργια χρέη που θα μας φορτώσουν.
Θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε την επίσχεση όπως την είχαμε προγραμματίσει έως ότου δούμε χειροπιαστα δεδομένα που μας εξασφαλίζουν.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΝΤΕΒΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: